Vintage haartrends die terug zijn

vintage haartrends

Wat is vintage nou eigenlijk?

Veel mensen denken bij het woord vintage aan de jaren vijftig en zestig. Wat dit tijdperk kenmerkt zijn knierokken, bandana’s als sjaaltjes en haar met schouderlengte. Voor mannen waren het jeans, leren jasjes en heel veel haargel. Maar het vintagetijdperk beperkt zich niet alleen tot deze twee decennia. Om precies te zijn, bestaat dit tijdperk uit allemaal trends, muziek en zelfs antieke voorwerpen. Zelfs van tot en met honderd jaar terug. Eigenlijk kun je een oude trend dus zo noemen wanneer deze al uit de jaren twintig komt.

Tien jaar terug

Ook haartrends van tien jaar terug kun je volgens deze logica al tot dit tijdperk rekenen. Alhoewel ze enkel nog in het tweede stadium zijn. Een trend kent namelijk meer fases van populariteit. De eerste fase is opkomst, waarin haartrends ontdekt worden en populair zijn. Na een aantal jaar raakt deze trend uit de mode en vind niemand het meer leuk. Na ongeveer twintig of dertig jaar is een haartrend te oud om echt als lelijk beschouwd te worden. Het mag terugkomen als huidige trend. Wanneer een trend nog ouder is, komt deze terug in de vorm van een subcultuur. Denk hierbij aan de kleding- en haarstijl van Dita von Teese.

Iets verder naar de zero’s en nineties

Haartrends die nu aan het terugkomen zijn, zijn vooral trends uit de vroege zero’s en de jaren negentig. Neem bijvoorbeeld het fenomeen van klapclips, ofwel haarclips die je omklapt om ze open en dicht te doen. Deze clips zijn vaak klein, kleurrijk en zag je toen vaak met meerdere exemplaren tegelijk aan de haarlijn. Dit zie je nu heel veel met schuifspeldjes. Ook zijn grote haarclips, versierd met parels weer helemaal in! Bovendien gaan jonge meiden weer twee speelse hoge knotten, ofwel space buns dragen. En zelfs wild, golvend haar met een pony wordt weer populair.

Echte vintage brush outs

De vintage brush out krullen uit de laren dertig en veertig worden ook steeds populairder. Vooral voor formele gelegenheden. In het dagelijks leven bestaat er zelfs een hele subcultuur die aan deze stijl is toegewijd. Wanneer dit iets voor jou is, is het wel aan te raden niet elke dag de krultang te gebruiken. De hitte kan je haar namelijk flink beschadigen. Daarnaast zijn deze krullen niet bestand tegen een haarborstel. Het is verstandiger om je haar ’s avonds nat te maken, op te rollen en vast te spelden. ’S Nachts kun je het laten drogen en ’s ochtends bostel je het simpelweg uit in de vorm die jij zelf wil.

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.