In de rui!

de rui

Wat is de rui precies?

De rui is een periode in het haar dat je extra veel haaruitval hebt. Natuurlijk verlies je elke dag wel haren, alleen is het tijdens deze periode simpelweg meer dan anders. Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval en de haren die je verliest zijn negen van de tien keer al dood. Een haar blijft gemiddeld maar vijf tot zeven jaar in leven. Wanneer deze haar niet meer leeft, laat je hoofdhuid deze los en maakt je hoofdhuid een nieuwe aan in hetzelfde haarzakje. Dit gebeurt in ieder geval meteen, dus hoef je je geen zorgen te maken om kaalheid. Jammer genoeg is het wel irritant om steeds al die haren te verliezen? Dus wanneer verlies je de meeste haren? En hoe voorkom je haaruitval? Dat zal hieronder verder worden beschreven.

Is het seizoensgerelateerd?

Haaruitval is inderdaad seizoensgerelateerd. Meestal verlies je in de zomerperiode de meeste haren. Omdat het tijdens deze periode zo warm is, heb je ook minder haar nodig om je warm te houden. Daarnaast zorgen droogte en hoge temperaturen er ook voor dat je haar sneller dood gaat en loslaat. Bovendien kent haaruitval ook nog een aantal hormonale en systematische oorzaken. Hieraan is meer te doen dan je denkt. Of in elk geval meer dan aan de seizoensgerelateerde variant van dit fenomeen.

Hoe voorkom je haaruitval?

Om te beginnen zijn er bepaalde soorten voedsel die de haargroei stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan oesters, voedsel dat rijk is aan vitamine C, Zalm, eieren, zoete aardappel, amandelen, etc. Maar er zijn ook etenswaren die de haaruitval tegengaan als Honing, spinazie, oliën, zeewier, enz. Zorg dat je zo veel mogelijk van deze soorten voedsel eet. Daarnaast helpt het ook heel goed om je haar gezond te houden door het zo weinig mogelijk te wassen. Zo ongeveer twee tot drie keer in de week is genoeg. Bovendien zorgen hydraterende haarmaskers er ook voor dat je haar minder snel doodgaat.

De rui en allergieën

Mensen zijn niet de enige wezens die in de rui gaan. Haaruitval komt ook bij ieder ander zoogdier voor. En dit kan voor allergische reacties zorgen. Heb je geen last van hooikoorts, maar ben je ’s zomers wel vaak verkouden? Dan kan dit komen omdat je kat, hond, cavia of konijn aan het verharen is. Het is in dit geval ook mogelijk dat je nog niet eens allergisch bent voor het dier zelf. Vaak ben je dan allergisch voor stof en zijn het de haren die bijdragen aan de stof ophoping in je huis.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.